Wat is communicatie?

Blog

Wat is communicatie?

Ik zou bijna nachtmerries krijgen over die vraag. Vanaf het moment dat je ‘de opleiding communicatie’ gaat doen, krijg je die vraag van iedereen. Met uitzondering van de mensen die de conclusie trekken dat je dan goed kunt praten. Wat overigens absoluut niet het geval is. Sterker nog, de meeste komen op papier beter over dan in het echt. Maar dat heeft vooral te maken met specialisaties.

Een paar de-fi-niets-ies
Maar wat is nu communicatie of wat juist niet? Van Dale zegt kort, krachtig en vooral onduidelijk ‘contact, gemeenschap, verbinding, verkeer’. Encyclo.nl vindt met jezelf praten blijkbaar communiceren: ‘het overbrengen en ontvangen van een boodschap’. De beschrijving van Wikipedia vind ik vooral passen onder een documentaire op National Geographic: ‘Communicatie is een activiteit waarbij levende wezens betekenissen uitwisselen door op elkaars signalen te reageren’.

Doorstrepen wat niet van toepassing is
Mijn meest recente antwoord is ‘het is zo vaag als het klinkt’. Waarom? Omdat het verschilt per situatie, organisatie, doel, boodschap, kanaal en doelgroep. Er is geen eenduidig antwoord en ik denk niet dat het er ooit zal komen. Dat maakt het lastig uit te leggen, maar ook afwisselend, interessant en maatwerk.

Alles is niets
Je kunt communicatie niet vatten in één woord of één zin en ook niet in één persoon. Net als een persoon die werkt in de bouw niet in zijn eentje een gebouw kan bedenken, tekenen, kopen, bouwen, afbouwen en inrichten. Die heeft een specialisatie op de bouwplaats, bij de tekentafel of aan zijn bureau. Anders wordt het niets. De communicatiepersoon heeft een specialisatie in woordvoering, schrijven, PR, (online) marketing of wat dan ook. Soms een combinatie daarvan.

PR en schrijven, dát zijn onze specialisaties en die zetten wij graag in voor uw bedrijf. Of het nu gaat om een PR-campagne rondom uw innovatieve technieken of beleids-, web- of drukwerkteksten. PDR public relations denkt er graag over mee tijdens een vrijblijvend gesprek. Neem contact op en laat u inspireren! Of inspireer ons ;-)

Verantwoorde
voeding

Gelukkiger leven

voor iedereen

 

Meer info

Duurzame
leefomgeving

Draagvlak voor

innovaties

 

Meer info

Schone
technologie

In een

veranderende wereld

 

Meer info