Case

Toekomstbestendige glastuinbouw

Adviseurs van dit project

Willem-Jan Verdoes
Willem-Jan Verdoes

Als adviseur public affairs (a.i.) werken bij de gemeente Westland is nooit saai. Sterker nog, geen dag is hetzelfde, het is een dynamische gemeente met veel uitdagingen en dossiers voor lobbyisten. De hoofdstad van de glastuinbouw, de glazen stad van Nederland: gemeente Westland. 

De afgelopen tijd stond en staat natuurlijk nog in het teken van de enorm hoge energieprijzen en de impact op de glastuinbouw. Een sector die mij na aan het hart ligt. Als kleinere jongen heb ik gewerkt in de kassen van Moerkapelle; je leert er echt werken! Dat juist deze sector het nu enorm zwaar heeft, doet mij dan ook wel wat. Energierekeningen die soms zijn vertienvoudigd, je hebt het dan al snel over tonnen tot miljoenen meer. Dat is echt fors! 

In de glastuinbouwsector is er behoefte aan stabiliteit en perspectief. Stabiliteit voor de korte termijn om de winter door te komen. Circa 40% van de tuinders geven aan dat zij het heel zwaar gaan krijgen. Als zij omvallen, dan raakt het een hele keten van toeleveranciers tot aan de logistieke bedrijven voor de bloemen, planten en fruit bij de mensen in huis. De sector heeft Nederland en de wereld zoveel te bieden. Het zijn brengers van gezondheid en geluk, het zijn innovators, het zijn aanjagers van de energietransitie en het zijn kennisbrengers. Wist u dat de klimaatsystemen in de kantoren hun oorsprong hebben in de tuinbouw? 

Ik had het ook over perspectief. Want dat is broodnodig. De sector ziet verduurzaming als enige mogelijkheid om nog een helder toekomstperspectief te hebben. Daar ben ik het volledig mee eens. Er moet alles op alles worden gezet om de glastuinbouw te verduurzamen. Dit doet de sector al jaren, maar door perverse prikkels in de ODE, SDE en vertraging in vergunningstrajecten stokte de energietransitie. Samen optrekken als overheden en sector is nu nodig. We willen een nieuwe gasvraag voorkomen, af van fossiele brandstoffen van verkeerde regimes. Op naar een toekomstbestendige glastuinbouw. De sector vraagt erom, laten we hen daarbij ondersteunen! 

Ik zie een tuinbouw voor me die haar toppositie in Europa en de wereld kan behouden door versneld te verduurzamen. De sector draagt bij aan het verdienvermogen van Nederland en aan de wereldwijde voedselvoorziening. Een sector die koploper kan zijn in energiezuinige en circulaire productie van hoogwaardige producten. Een sector die we moeten koesteren!

Andere cases

Verantwoorde
voeding

Gelukkiger leven

voor iedereen

 

Meer info

Duurzame
leefomgeving

Draagvlak voor

innovaties

 

Meer info

Schone
technologie

In een

veranderende wereld

 

Meer info