Case

Klimmendaal communiceert toegankelijk

De revalidatiespecialisten van Klimmendaal bieden medisch specialistische revalidatie op diverse locaties in Oost-Nederland. PDR aviseert en helpt om zo toegankelijk mogelijk te communiceren. Revalidatiespecialisten begeleiden cliënten naar een zo zelfstandig mogelijke plek in de maatschappij, op een wijze die bij hen past. 

“ B1-niveau belangrijk in de zorg ”

Communicatie in de zorg

De Gezondheidsraad adviseerde al in 2011 om alle communicatie in de zorg op taalniveau B1 te brengen. Het B1-niveau staat gelijk aan eenvoudig Nederlands. In de zorg is het extra belangrijk dat iedereen de communicatie snapt: elke persoon moet weten voor welke aandoening hij of zij behandeld wordt en wat er gaat gebeuren. Klimmendaal was eind 2019 toe aan nieuwe folders. De oude folders klopten niet altijd meer en waren bovendien niet op B1-niveau geschreven. Samen met Interface Communicatie, die zorgdraagt voor vormgeving, is PDR strategie en communicatie gestart met teksten voor beter begrijpbare folders.

Folders op B1-niveau

Communicatie in de zorg begrijpelijk maken betekent dus schrijven op B1-niveau. Na een intake bij Klimmendaal is onze contentspecialist gestart met de eerste 15 folders. Op basis van de oude folders kon de contentspecialist nieuwe teksten schrijven. Op B1-niveau schrijven is een uitdaging, want veel woorden zijn niet eenvoudig genoeg. Bovendien mogen de zinnen niet te lang zijn. Zo mag een zin het liefst rond de 10 woorden zijn, maar een zin van 15 woorden is het maximum. Na zich goed ingelezen te hebben in het niveau B1 en met behulp van enkele tools, is het de contentspecialist van PDR gelukt om alle folders op B1-niveau te schrijven. Na goedkeuring van Klimmendaal, waaronder de revalidatieartsen, kunnen de folders verspreid worden op de diverse locaties van Klimmendaal.

Andere cases

Verantwoorde
voeding

Gelukkiger leven

voor iedereen

 

Meer info

Duurzame
leefomgeving

Draagvlak voor

innovaties

 

Meer info

Schone
technologie

In een

veranderende wereld

 

Meer info