Case

Bestuurs communicatie gemeente Sliedrecht

Adviseurs van dit project

Korstiaan van Vliet
Korstiaan van Vliet

Fotocredits: Richard van Hoek

Interim-bestuurscommunicatieadviseur gemeente Sliedrecht

Terug in de tijd. Eind december 2019: telefoon. Ik weet nog waar ik reed, namelijk op de N50 bij de Hanzestad Kampen. De vraag? Ben je tijdelijk beschikbaar als bestuurscommunicatieadviseur voor de gemeente Sliedrecht? Inmiddels is het januari 2021. Elf mooie maanden in Sliedrecht liggen in het verleden.

Gemeente Sliedrecht

Sliedrecht is van oorsprong een baggerdorp met zo’n 25.000 inwoners. Het dorp kenmerkt zich door ondernemerschap en een bloeiend verenigingsleven. De cultuur is er een van omzien naar elkaar, een echt dorp dus. In mijn rol als bestuurscommunicatieadviseur ben je een spin in het web tussen het college van burgemeester & wethouders, de media en dus ook de inwoners. Een bloemlezing van de communicatie-uitdagingen die ik tegenkwam in Sliedrecht:

Deze lijst is nog veel verder uit te breiden. Niet om volledig te zijn, wel om de diversiteit aan te geven: een brand op een industrieterrein, waarbij omwonenden moeten worden geïnformeerd. De jaarlijkse viering van dodenherdenking, een memorabel moment. De onthulling van het Holocaustmonument Levenslicht. Ik schreef speeches en persberichten, stelde woordvoeringslijnen op, maakte stakeholderplannen en filmscripts, dacht meerdere communicatiestrategieën uit. Veelzijdigheid ten top: strategie en handen-uit-de-mouwen-werk vloeiden in elkaar over zoals bagger en Sliedrecht bij elkaar horen. 

Bestuurscommunicatieadviseur

Als bestuurscommunicatieadviseur ben je woordvoerder, speechschrijver, stakeholdermanager en (crisis)communicatieadviseur tegelijk. Altijd bewust zijn van de impact van je woorden of de koers die je inzet. En altijd gericht op verbinding, wat voor mij écht het sleutelwoord is voor communicatie. Een onvergetelijke ervaring, een snelkookpan vol met ervaringen en reflectiemomenten die niemand me meer afpakt. Die neem je mee zolang je verder leeft, zo zong Boudewijn de Groot. En zo is het.

Wethouder Ton Spek over de samenwerking

Wethouder Ton Spek, vanuit het Sliedrechtse college van B&W portefeuillehouder communicatie, blikt terug op de samenwerking: “We hebben samen veel meegemaakt in die elf maanden. Ik kijk terug op een plezierige samenwerking, waarbij professionaliteit, kwaliteit en snelheid op een goede manier samenkwamen. Korstiaan weet rust te bewaren waar nodig en voelt goed aan wanneer tempo en versnelling nodig is. Met zijn vindingrijke creativiteit en virtuoze taalvaardigheid weet hij lastige boodschappen begrijpelijk, empathisch en betrokken te vertalen naar inwoners.”

Andere cases

Verantwoorde
voeding

Gelukkiger leven

voor iedereen

 

Meer info

Duurzame
leefomgeving

Draagvlak voor

innovaties

 

Meer info

Schone
technologie

In een

veranderende wereld

 

Meer info