Case

Belangenbehartiger in dé kassengemeente

Adviseurs van dit project

Willem-Jan Verdoes
Willem-Jan Verdoes

In de rubriek collega interviewt collega onderwerpt Korstiaan zijn collega Willem-Jan aan een aantal vragen. Willem-Jan vertelt meer over zijn werk als adviseur public affairs in dé kassengemeente van Nederland. Een gemeente waar 24/7 licht brandt, het liefst zo duurzaam mogelijk.

Hoe kom je bij PDR verzeild?

Na mijn studie Bestuurskunde: Economie, Bestuur en Management aan de Universiteit van Leiden begon mijn zoektocht naar een baan. Een echte zoektocht was het niet overigens, want via mijn netwerk kende ik PDR al. Een kennismakingskoffie in het PDR-kantoor in Den Haag werd gepland. Zowel de koffie, de persoonlijke klik en het inhoudelijke profiel van PDR spraken me aan, waardoor een dienstverband onvermijdelijk bleek, haha. Dat is alweer ruim 1 jaar geleden.

Wat houd je baan in grote lijnen in?

Als adviseur public affairs zet ik me in om de juiste mensen in contact te brengen met het juiste verhaal. Een rol als verbinder, om belangen en personen aan elkaar te koppelen, om zo een project of proces verder te brengen.

Een echte belangenbehartiger dus. Hoe zie je dat?

Waar het begint voor mij is persoonlijke betrokkenheid. Als een thema of project echt je hart heeft, kun je de belangen het beste dienen. Op dit moment ben ik vanuit PDR op interim basis actief als adviseur public affairs bij de gemeente Westland, die gemeente van de kassen zeg maar. Ik ben onderdeel van het team Economie, waarin ik me onder andere bezighoud met de lobby rondom arbeidsmigranten en hun huisvesting en de verduurzaming van de glastuinbouw. Samen met een team collega’s van de gemeente heb ik contacten met ministeries, de provincie Zuid-Holland, brancheorganisaties en Kamerleden en hun medewerkers. We organiseren werkbezoeken, zoeken actief de media op en zijn zo bezig om de belangen van de glastuinbouwsector en de gemeente bij elkaar te brengen.

Je werkt een jaar bij PDR. Wat heb je geleerd in dat eerste jaar?

Omdat ik zelf ook politiek actief ben als raadslid in de gemeente Zuidplas, kan ik me goed verplaatsen in de ‘ontvanger’ van lobbyisten. De gouden tip is: zorg dat je dossierkennis ruimschoots op orde is en wees daarnaast kort en bondig in het uiteenzetten van je belang. Waarom zoek je contact, wat heb je nodig van de ander? Juist door die gezamenlijkheid te benadrukken, door samen op te trekken, bereik je mét draagvlak je doel. Ook hier geldt: alleen ga je soms sneller, maar samen kom je écht verder.

Hoe behartig je je persoonlijke belangen? Met andere woorden, wat doe je als je niet werkt?

In mijn vrije tijd sport ik graag. Woensdagavond een pot voetballen met wat dorpsgenoten vind ik heerlijk. Daarnaast kan ik ook erg genieten van een wandeling, luisterend naar een goede podcast. Of, als de horeca weer open is, een lekker biertje drinken met vrienden.

Andere cases

Verantwoorde
voeding

Gelukkiger leven

voor iedereen

 

Meer info

Duurzame
leefomgeving

Draagvlak voor

innovaties

 

Meer info

Schone
technologie

In een

veranderende wereld

 

Meer info