Wij zijn de tijden

Blog

Wij zijn de tijden

Adviseurs van dit project

Korstiaan van Vliet
Korstiaan van Vliet

Onlangs was ik in Museum Speelklok in Utrecht. Gehuisvest in een eeuwenoude kerk, vol met allerlei automatisch spelende muziekinstrumenten. In de collectie zijn ook vele klokken te vinden. Mechanieken die seconde na seconde wegtikken, op hele en halve uren wat meer lawaai maken en zo generaties lang de tijd dicteerden. Zo ook vandaag: je kunt geen nieuwsitem opslaan of je leest over een moeilijke tijd, overvol met crises. Het is hoog tijd om die tijd een halt toe te roepen. ‘Wij zijn de tijden’.  

Directe inspiratie voor deze blog ontleende ik aan de Trust Barometer van Edelman. Al sinds het jaar 2000 komen ze jaarlijks met een vertrouwensduiding. De duiding komt voort uit onderzoeksresultaten onder ‘the general population’ in 28 landen. Die barometer laat ons zien in welke tijd we leven. Ernstige tijden. Tijden van polarisatie. Tijden van mistrouwen. Een paar conclusies specifiek voor Nederland vielen me op: slechts één op de vijf Nederlanders zegt, in vergelijking met nu, te geloven in een betere toekomst over vijf jaar. Regeringsleiders krijgen 34% vertrouwen (12% minder dan in 2022) en, positief, 86% van onze landgenoten vertrouwt zijn of haar werkgever.

Augustinus

Al in dat museum en daarna tijdens het consumeren van de onderzoeksresultaten kwam de filosoof en denker Augustinus in mijn gedachten. Hij heeft diep nagedacht over de tijd en kwam tot de conclusie: ‘Laten we dan liever goed leven. Dan worden de tijden ook vanzelf goed. Want wij zijn de tijden. Zoals wij zijn, zijn de tijden.’ Jij en ik belichamen de tijd van nu. Mensen met zorgen, successen, verlangens, onmacht, blijdschap. Dát wij de tijd zijn, schept een grote verantwoordelijkheid.

Pol

In Nederland is ooit het polderen uitgevonden, we waren zelfs wereldkampioen. Aan tafel met allerlei partijen om vanuit een gezamenlijk belang te zoeken naar een oplossing. Om vooruit te komen. De voorbije jaren maakt polderen plaats voor een woord wat begint met dezelfde letters: pol en het eindigt op -arisatie. En dat terwijl wij de tijden zijn, ieder op zijn eigen plek en met een eigen rol.

En toen?

Ik daag je uit om de tijd te gaan ‘zijn’, om het verschil te maken. Of je nu minister-president, buurvrouw, collega, werkgever of echtgenote bent. Niet vanuit verschillen, maar vanuit een gezamenlijk belang, in verbinding met elkaar. Maak er tijd voor. Neem de tijd. Doe dat nu.

Verantwoorde
voeding

Gelukkiger leven

voor iedereen

 

Meer info

Duurzame
leefomgeving

Draagvlak voor

innovaties

 

Meer info

Schone
technologie

In een

veranderende wereld

 

Meer info