Waar ik warm van word

Blog

Waar ik warm van word

Vanavond zit ik bij een chique groepsdiner naast een elegante man. Middelbare leeftijd, tweedagenbaardje. De gebruikelijke plichtplegingen waren aan onze ontmoeting vooraf gegaan. Jas en das bij de garderobe, vriendelijke knik bij het langslopen, keurig een hand bij het aan tafel gaan. En dan die ene vraag: waar word jij warm van?

Dat wat ik als antwoord gaf, kan niet veel impact gehad hebben. Het was algemeen. Als ondernemer vind ik het gaaf als de zaak ‘in business’ blijft en stabiel presteert. En als vader dat ik mijn kinderen gezond zie opgroeien. Ik bespeur een ontspannen lachje bij mijn buurman. “Jouw ambities zijn teruggebracht tot belachelijke proporties”, zegt hij bijna fluisterend. “Stabiliteit en rust maken jou een gelukkig mens. En dat terwijl de zeitgeist uitroept dat je als ondernemer moet haasten, rennen en vliegen. Wat een wondertje dat ik deze man-die-intussen-zijn-stoel-heeft-bijgedraaid vanavond ontmoet. Want hij heeft natuurlijk gelijk!

Dynamiek en groei zijn woorden die onlosmakelijk verbonden lijken te zijn met het ondernemen. Te vaak kun je deze trendy woorden ook vertalen als onrust, onzekerheid en slapeloosheid. Hij ziet scherp in dat ik daar niet warm van word. Er groeit een soort van vriendschap vanavond. Een verbondenheid zelfs die je slechts af en toe opmerkt. Dat kwam niet door wát we elkaar vertelden. Het was gegarandeerd de manier waaróp. Respect, menen wat je zegt en authentiek zijn lopen als rode draad door ons gesprek.

Hij meent dus wat hij zegt. Dat zie ik aan de twinkeling in zijn ogen, de levenservaring die hij deelt, de ontspanning in zijn toon, de spiegel die ik voorkrijg. Al voor ‘main course’ ontstaan er ideeën over het opstarten van een nieuw bedrijf omdat we samen kansen zien en een waardevolle visie op ondernemen delen.

Samen met klanten en relaties een visie delen verbindt. Een paar van die connecties springen eruit. Noem het vrienden. Dat zijn de pareltjes, tafelgenoten die een vleugje magie toevoegen aan de realiteit. Eigenlijk is het vooral dit waar ik warm van word.

Verantwoorde
voeding

Gelukkiger leven

voor iedereen

 

Meer info

Duurzame
leefomgeving

Draagvlak voor

innovaties

 

Meer info

Schone
technologie

In een

veranderende wereld

 

Meer info