Denk je dat duurzaamheidsrapportage alleen voor grote bedrijven geldt? Think again. De eisen rondom transparantie en duurzaamheid sijpelen door naar het mkb. Grote bedrijven moeten vanaf 2026 verplicht rapporteren over hun impact op mens en milieu volgens de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Maar ook kleinere bedrijven zoals het mkb kunnen hier niet omheen. Als leverancier of ketenpartner word je steeds vaker gevraagd om inzicht te geven in je duurzaamheidsinspanningen.
Duurzaamheid is niet langer een ’nice to have’, maar een must voor bedrijven. En duurzaamheid is meer dan alleen maar ’groen’; het gaat om het totaalplaatje van maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) en transparantie in de bedrijfsvoering. Maar voor veel kleinere organisaties en bedrijven voelt CSRD veel te groot en ingewikkeld. Tijdens een workshop van de Zustainables, gegeven door Esther Roelofsen bij de Christelijke Hogeschool Ede, kregen we een update over een interessante nieuwe ontwikkeling voor het mkb: de VSME. Het is dé kans om voorop te lopen en te laten zien dat je duurzaam en toekomstgericht onderneemt.
De VSME (Voluntary Small/Medium Enterprice - European Sustainability Reporting Standard) is een vrijwillige manier voor kleinere, niet-beursgenoteerde mkb-bedrijven om hun duurzaamheidsinspanningen vast te leggen. Hoewel het nog geen verplichting is, biedt het mkb hiermee wél de kans om vooruit te lopen. Maar waarom zou je dat doen? Welke kansen biedt dit aan bedrijven uit het MKB?
De voordelen van duurzaamheidsrapportage volgens de VSME zijn groot:
1. Aantrekkelijker als werkgever - Medewerkers willen werken bij bedrijven met een duidelijke visie op duurzaamheid
2. Versterking van je reputatie en merkwaarde - Transparantie over duurzaamheid vergroot je geloofwaardigheid en onderscheidend vermogen.
3. Voldoen aan eisen van klanten en zakenpartners - Veel bedrijven moeten hun ketenpartners laten zien dat zij duurzaam werken. Dat kan met VSME. Hiermee heb je ook een concurrentievoordeel, en onderscheid je je van andere bedrijven.
4. Meer kans op aanbestedingen - Overheden en grote opdrachtgevers hanteren steeds strengere duurzaamheidscriteria.
5. Ondersteunt strategische besluitvorming - Beter inzicht in risico’s en kansen helpt je om toekomstbestendige keuzes te maken. Bovendien kun je op de langere termijn geld besparen door energie-efficiëntie en circulaire economie.
6. Risico’s onderkennen en anticiperen - Door duurzaamheidsrisico’s tijdig te signaleren, kun je problemen voor zijn. Dit geldt niet alleen voor bijvoorbeeld klimaatrisico’s, maar ook financieel.
7. Eenduidige rapportage - Geen wirwar aan losse verslagen, maar één haldere structuur.
8. Financieel voordeel - Mogelijke subsidies en belastingvoordelen voor bedrijven die investeren in duurzaamheid.
Maar rapporteren alleen is niet genoeg. Wat je meet, kun je ook benutten. Transparantie over je duurzame keuzes zorgt voor vertrouwen bij klanten, partners en (toekomstige) medewerkers. Bij PDR zien we veel communicatieve kansen voor het mkb.
Dus wil je weten hoe je VSME slim kunt inzetten om jouw bedrijf sterker te positioneren? Wij helpen je om alle data effectief te vertalen naar impactvolle communicatie.