‘Verzuurde verhoudingen in de kabinetsformatie’

Blog

‘Verzuurde verhoudingen in de kabinetsformatie’

Adviseurs van dit project

Willem-Jan Verdoes
Willem-Jan Verdoes

’Verzuurde verhoudingen in kabinetsformatie’

Een nieuw hoofdstuk in de kabinetsformatie van 2021. De fracties van VVD en CDA blokkeren een kabinet met twee linkse partijen (PvdA én GroenLinks) en D66 blokkeert een meerderheidskabinet met de ChristenUnie. De verhoudingen onderling zijn op scherp komen te staan en de impasse is compleet.  Mogelijk komt er nu een minderheidskabinet. Wat houdt dit in voor lobbytrajecten?

Nieuwe informateur

Aangezien de formatie in een impasse zit, is op voorstel van de VVD oud-Minister Johan Remkes gevraagd als informateur. Aan hem de opdracht om te onderzoeken of een minderheidskabinet met een combinatie van VVD, D66 en het CDA een goede mogelijkheid zou zijn. Dit lijkt mij een goede stap, deze ‘probleemoplosser’ kan soms ijzer met handen breken, zo lijkt het. Ons land moet weer worden bestuurd, er zijn namelijk tal van uitdagingen. Denk onder andere aan de problemen op de woningmarkt, de uitdagingen rondom de energietransitie, stikstof en de landbouw. Kortom, er zijn tal van uitdagingen en het land snakt naar een missionair kabinet! Of een minderheidskabinet de beste keuze is voor een stabiele regering, is echter nog maar de vraag.

Wat zou bij een minderheidskabinet de mogelijkheid zijn voor Public Affairs/lobby?

Er zijn dus steeds meer geluiden dat er gekeken wordt naar een minderheidskabinet, onder het frisse bewind van Johan Remkes. Een unieke situatie, maar het biedt mooie mogelijkheden voor lobbytrajecten. Wist je dat een minderheidskabinet alsnog wel een meerderheid moet halen in het parlement? Het kabinet moet dus meerderheden krijgen om wetsvoorstellen door de Tweede Kamer ‘heen’ te krijgen. Partijen kunnen voor deze steun dus iets ‘terugvragen’. PDR heeft contact met veel belangrijke stakeholders die op deze manier een nog grotere invloed hebben. Door de juiste interventies op het juiste moment kan een lobby heel succesvol zijn!

Toegevoegde waarde PDR

PDR doet dit al vele jaren. Wij kennen de politieke besluitvormingsprocessen op lokaal, regionaal, nationaal en zelfs op Europees niveau. Het netwerk voor public affairs doet ertoe bij een succesvolle belangenbehartiging. Wij zijn altijd bereid om mee te denken. Samen formuleren wij graag een succesvol plan voor de public affairs van jouw bedrijf of organisatie. Jouw belang kan nog beter worden behartigd en gewaarborgd!

Verantwoorde
voeding

Gelukkiger leven

voor iedereen

 

Meer info

Duurzame
leefomgeving

Draagvlak voor

innovaties

 

Meer info

Schone
technologie

In een

veranderende wereld

 

Meer info