Van Persie en Van Woerkom: krommer kan het niet

Blog

Van Persie en Van Woerkom: krommer kan het niet

Echt waar, ik snap het niet meer. De bijna en toch ook weer niet Nationale Ombudsman Guido van Woerkom krijgt 300.000 euro als vertrekpremie mee. Een bedrag, dat met de raad van commissarissen van ANWB is afgesproken. Prima bedrag lijkt me, zeker voor iemand die verantwoordelijk was voor 4.300 medewerkers en een subsidieloos bedrijf met 1.000.000.000 euro omzet per jaar.

Ene Robin van Persie (je weet wel: die man van de zweefkopballen) krijgt per dag van de FIFA € 1182,56. Dat bedrag is per dag aanwezigheid op het WK in Brazilië. Nederland is in ieder geval twaalf dagen op het WK aanwezig. Dat betekent een slordige 14.000 euro voor Robin. Let op! Daar zit het bedrag wat de KNVB op zijn rekening stort nog niet bij. En ook het geld wat hij krijgt van Manchester United, ieder maand € 1.194.853,00, niet.

Kijk, het gaat niet over gunnen of hard werken voor weinig. Guido heeft zijn talent, Van Persie ook. De publieke opinie in Nederland is alleen behoorlijk krom. Drie ton voor Guido is een wereldramp, een paar slordige miljoenen voor Robin is no problem. Robin dient het landsbelang. Over het bedrag van de KNVB aan Van Persie weten we niets, over transparantie gesproken… De Spanjolen kregen van hun voetbalbond op het vorige WK per persoon 600.000 euro.

De woordvoerder van de ANWB is verstandig. Op de vraag van FNV of Van Woerkom zijn premie terug zou geven, was zijn antwoord helder: ‘Deze afspraak is overeengekomen.’ En zo is het. Niet eindeloos polderen over dit soort futiliteiten. Net zoals gedoe met Marrokaanse taxichauffeurs. Eenmaal excuses gemaakt betekent zand erover. Ik ga komende zomer ook gewoon naar Italië op vakantie, ondanks dat Mussolini een handlanger was van Adolf Hitler. Wie het verstaat, begrijpt het. Het blijft bijzonder. Van Woerkom wordt geen Ombudsman, omdat de ophef over die vertrekpremie in zijn eigen beleving hem de stropdas om doet. En wij maar gissen over de bijdrage die het Nederlands elftal kreeg na het wanoptreden op het EK twee jaar terug. Ik heb geen speler van Neerlands elf gehoord die zijn salaris terugstortte naar de KNVB of besloot nooit meer mee te doen aan een voetbalpartijtje. Waar een klein land groots in kan zijn…

En toch, zulk soort cases staan of vallen met doordacht reputatiemanagement. Je naam zit sneller onder de modder dan je denkt. Dat zal Van Woerkom kunnen beamen. En Van Persie moet zorgen dat ‘ie blijft winnen, anders wacht hem hetzelfde lot. Wil je een keer sparren over ‘hoe kom ik in de media?’ Of een goede mediatraining volgen, zodat je niet voor reputatieverrassingen komt te staan? Bel me gerust, ik ben ook tijdens WK-wedstrijden bereikbaar.

Verantwoorde
voeding

Gelukkiger leven

voor iedereen

 

Meer info

Duurzame
leefomgeving

Draagvlak voor

innovaties

 

Meer info

Schone
technologie

In een

veranderende wereld

 

Meer info