Het lege lachen :D

Blog

Het lege lachen :D

Na mijn uitbarsting over humor wil ik het hier ook nog even over hebben: Lachen.

Ik haat het. De uitwisseling van een rijtje tanden waarvan je bij voorbaat weet dat het ongemeend is. Het is nep. Het is niets. Ik weet het zeker want mijn ervaring leert dat veel van het lachen niet echt is. Tenminste, dat is afhankelijk van hoe je lachen definieert. Ik meen namelijk dat lachen bij vreugde hoort. Maar ik zie vaak mensen lachen wanneer ze boos, ongelukkig of verward zijn. Waarom?

Een bijbehorend fenomeen: een groot deel van onze communicatie bestaat uit lachen. Let maar eens op: bij het aanbieden van koffie, het openhouden van de deur, voorrang geven, aanhoren van flauwe grapjes, en zelfs als iemand verontwaardigd is. En vind je het niet een dwaas gezicht dat mensen lachend op de foto móeten? Waarom moet dat nou altijd?

Iedereen kent de kassajuffrouw. Die is toch wel het toppunt en lacht al wanneer je aan komt, de boodschappen op de band legt, je scheidingsbalkje pakt (of hoe heet zo’n ding) en je bananen en shampoo worden gescand. Met een grote glimlach vertelt ze hoeveel je mag betalen en lachend geeft ze de bon mee. Hoe boos je ook probeert te kijken, ze blijft lachen. Frustrerend gewoon.

Ik zal je haar geheim vertellen: ze is gesocialiseerd. Waar kinderen nog durven huilen, persen nette burgers hun lippen tot een glimlach. En het ergste is nog: we doen er allemaal aan mee. Ja, jij ook. En ik ook. Behalve bij de kassajuffrouw dan. Wat een triestheid. Het lachen wordt gereduceerd tot een plichtpleging.

Zullen we wat afspreken? Morgen doen we het een dagje anders en vertikken we het om te lachen. Ook al krijg je de bananen voor de helft van de prijs, we blijven stoïcijns neutraal kijken en laten ons niet verleiden tot een neppe glimlach. Tenzij je diep van binnen vreugde voelt en de neiging hebt om écht te lachen. Dan mag je het uitschateren van plezier. En vaak is daar niet eens humor voor nodig.

Want humor zonder een lach is sarcasme. Maar een lach zonder humor is geluk!

Verantwoorde
voeding

Gelukkiger leven

voor iedereen

 

Meer info

Duurzame
leefomgeving

Draagvlak voor

innovaties

 

Meer info

Schone
technologie

In een

veranderende wereld

 

Meer info