Gezellig op wifi-vakantie

Blog

Gezellig op wifi-vakantie

Afgelopen vakantie was ik echt onthutst. Op bijna ieder terras waar ik espresso’s, La Chouffes en wijn in allerlei kleuren dronk, stond op de tafel het bordje: hier free wifi. Even inloggen en je kunt weer helemaal los met je werkmail, appjes, social media en weet ik veel wat. Waar komt mijn onthutsing vandaan?

Ooit heb ik een blauwe maandag Latijn gehad op de middelbare school. Vakantie komt van het Latijnse woord vacare, dat ‘leeg zijn’ betekent. Leeg is niks, leeg is niet vol, leeg is schoon. Op ieder wifi-terras kwamen binnen één hele minuut alle smartphones in de buurt voor de dag en werd driftig ingelogd. Om vervolgens natuurlijk eerst even te emmeren over het trage internet of het wachtwoord dat niet klopt.

Op het moment dat ik het opschrijf, voel ik weer even dat trieste gevoel opkomen. De serveerster krijgt nog net een dankjewel voor het neerzetten van de bestelling. Tijdens de gehele koffie-bier-wijnbreak wordt niets gezegd, iedereen zit in zijn of haar eigen wereld. Gezellig, zo’n gezinsvakantie. Even een paar weken investeren in elkaar kan blijkbaar niet meer.

Onderzoeken wijzen uit dat bijna niemand meer zonder internet en social media kan. Prima natuurlijk. Alleen moet je dan niet klagen tijdens verjaardagen dat je moeilijk los kunt komen van je werk. Of dat je altijd bereikbaar moet zijn, want…

Nu ben ik absoluut niet het beste jongetje van de klas door een hele vakantie zonder internet door te brengen. Ook ik zocht regelmatig naar een toeristische attractie in de buurt of een adres. Toch pleit ik voor wifi-loze horeca. Gewoon. Dan spreek je nog eens iemand.

Verantwoorde
voeding

Gelukkiger leven

voor iedereen

 

Meer info

Duurzame
leefomgeving

Draagvlak voor

innovaties

 

Meer info

Schone
technologie

In een

veranderende wereld

 

Meer info