Eindelijk uit de kast!

Blog

Eindelijk uit de kast!

Het is tijd om uit de kast te komen. Ik moet kleur bekennen. Familie en vrienden weten het al een hele tijd. Hun lieve, zorgzame reacties zijn prettig. Eerlijk gezegd heb ik nooit de behoefte gevoeld om het aan de grote klok te hangen. Maar nu is het moment toch daar: ik ben coeliakie-patiënt.

Wat?!

Coeliakie is een auto-immuunziekte die ervoor zorgt dat wanneer een patiënt gluten eet, deze het slijmvlies van de dunne darm beschadigen. Hierdoor worden belangrijke voedingsstoffen niet of nauwelijks meer opgenomen. Er is maar één remedie: je houden aan een glutenvrij dieet.

1 op de 100

Waarom ik juist nu met deze bekentenis kom? Mei is de nationale coeliakie maand. Het doel van deze maand is niet dat iedereen medelijden met ons heeft. Wel willen we meer bekendheid geven aan deze ziekte. De schatting is namelijk dat 1 op de 100 Nederlanders last heeft van deze auto-immuunziekte. Alleen nog lang niet iedereen heeft de juiste diagnose! Heb je last van pijnlijke darmen, onregelmatige stoelgang, vermoeidheid, groei-achterstand of onverklaarbaar vitamine tekort? Ga dan eens naar je huisarts en bespreek de mogelijkheid van coeliakie.

Voedingshypes

Maar er is nog een reden om dit onderwerp juist nu te bespreken. Glutenvrij eten is inmiddels ook onder gezonde mensen een hype. Fabrikanten en marketingmensen benadrukken de positieve kanten van het dieet. Voor mij is er geen twijfel: gluten maken mij ziek. Dus die laat ik links liggen. Maar waar doe je goed aan als ‘gezonde’ consument? Wel of geen gluten? Aan de gojibessen? Geen brood of juist geen E-nummers? Je zou van schrik toch niets meer durven eten?

Oer-Hollandse nuchterheid

Gelukkig laat onderzoek van de beroepsvereniging van foodexperts zien dat de Nederlandse consument zijn gezonde verstand en nuchterheid laat zegevieren. Ruim 70% gelooft niet in voedselhypes. Welke voedingsrichtlijn wel regeert? Gezond, gevarieerd, gewoon en niet teveel. Heerlijk nuchter en gewoon! Leve de consument!

Verantwoorde
voeding

Gelukkiger leven

voor iedereen

 

Meer info

Duurzame
leefomgeving

Draagvlak voor

innovaties

 

Meer info

Schone
technologie

In een

veranderende wereld

 

Meer info