Een betere wereld begint bij jezelf. Het klinkt zo cliché, maar er zit wel een kern van waarheid in. Als niemand zich verantwoordelijk voelt en we naar de ander blijven kijken, gebeurt er niks. Noem het naïef of ambitieus: het is maar hoe je het bekijkt, maar ik probeer op mijn manier een steentje bij te dragen aan een mooiere wereld.
Vroeger
“Ik eet nooit meer vlees.” Tja, wat doe je dan als ouders zijnde, als je dochter van 10 jaar daar vanuit het niets aan de keukentafel op een doodgewone donderdag mee komt? En ja, die dochter, dat was ik ruim 14 jaar geleden. Waarschijnlijk heb ik mijn ouders wel even laten schrikken, want nooit meer vlees eten vraagt toch wel om wat aanpassingen in het gezin. Waarom was ik eigenlijk op die leeftijd al zo stellig? Waarom besloot ik opeens geen lekkere saucijzenbroodjes meer te eten, terwijl vlees altijd mijn favoriete gedeelte van de maaltijd was? Eigenlijk was ik al op jonge leeftijd bezig met mijn eigen gedrag. En hoe ik de wereld kon verbeteren mét dat gedrag. In mijn ogen paste vlees eten niet in dat ideale-wereld-plaatje.
Vleeseters
Mocht je nu denken, nee he, wéér zo iemand die mij wil overtuigen om vegetarisch te worden: geen zorgen. Wat ik wil zeggen, is dat je met je eigen gedrag veel kunt veranderen. Al voelt dat misschien niet altijd zo. Denk jij wel eens: “Als ik nu 1 minuut korter douche, bespaar ik zoveel liter water?” Of: “Ik ga vandaag 1,5 uur in de trein naar m’n werk reizen, in plaats van 15 minuten met de auto?” Waarschijnlijk niet. Terwijl de kans groot is dat ook jij de wereld wat mooier wil maken. En dat is precies waar ik naartoe wil. Voordat we kunnen veranderen, moeten we eerst ons eigen gedrag inzien en daar bewust van zijn.
Veranderingen
Gedragsverandering begint dus bij bewustwording en inzicht in eigen gedrag. Je hebt namelijk pas echt een groot probleem als je niet inziet dat je een probleem hebt. Want wij hebben met elkaar echt veel meer impact op veranderingen dan we zelf denken. En naast dat je iets moois doet voor de wereld, geeft het ook nog eens een goed gevoel. Want hoe fijn zou het zijn als je op verjaardagen tegen je ‘succesvolle’ neef kan zeggen dat jij wél groene stroom hebt? Of hoe heerlijk zijn die tien minuten extra in je bed omdat je maar vijf minuten gaat douchen?
Voldoening
Laten we ‘gewoon’ met elkaar iets minder op de automatische piloot leven. Bewuster nadenken en meer ons best doen om iets gedaan te krijgen. Want als je dan iets voor elkaar krijgt, geeft dat pas echt een goed gevoel. Je gaat de dingen meer waarderen wanneer het niet langer vanzelfsprekend is.
Inmiddels eet ik langer geen vlees dan dat ik wel vlees heb gegeten en is dit voor mij echt een gewoonte geworden. Steeds vaker betrap ik mezelf er op, zoals met de kerstdagen, dat ik eigenlijk wel behoefte heb aan een goed stuk vlees. En toch eet ik het nooit. Een hele bewuste keuze! Of heb ik misschien ook moeite om mijn gedrag te veranderen?
Esmée van der Hagen